Ontworpen door Els de Crook

 

Andalusië

 

Ook dit jaar zetten we de traditie voort en boden we onze dochters en hun partners een vakantie aan. Reisdoel dit keer was Andalusië.

Onze huisjes lagen verder van het vliegveld af en dus hadden we voor elk koppel een huurauto erbij geboekt, zodat we naar Montejaque (spreek uit: Montegakke) konden rijden.

Maar eerst wat info over Andalusië.

Andalusië is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en Kastilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal.

Geschiedenis

Tartessus

De eerste beschaving die zich vestigde in Andalusië na de Neanderthalers en de vroege homo sapiens was de Fenicische. Toch troffen die een reeds wat ontwikkelde Iberische cultuur aan, gegroeid uit neolithische stammen uit Afrika. Dit was het mythische koninkrijk Tartessus. Er trad ook vermenging op met Grieken die vooral het noord-oosten van Spanje koloniseerden en met Kelten. Tartessus werd vernietigd door Carthago rond 500 v. Chr.

Romeinse periode

Deze Carthagers bleven in Spanje hangen. Met de Punische Oorlogen kwamen de Romeinen in 206 v. Chr. in Spanje, onder leiding van Scipio Africanus. Ze veroverden het en deelden het in in provincies. Andalusië kwam ongeveer overeen met de provincie Baetica, ontstaan uit Hispania Ulterior. Deze provincie werd zeer rijk.

Scipio stichtte in 206 v. Chr. eveneens de stad Italica. Deze stad bracht onder andere de keizers Trajanus en Hadrianus voort, wat gepaard ging met een stevige Spaanse vertegenwoordiging in de Romeinse Senaat. Toch was de hoofdstad Corduba, het latere Córdoba.

Julius Caesar werd in 61 v. Chr. gouverneur van Hispania Ulterior.

Rond 415 wordt Andalusië overspoeld door de Visigoten, die rond 476 het in heel Spanje voor het zeggen hebben. Deze Visigoten worden in 589 tot het katholicisme bekeerd door Sint-Lander en Sint-Isidoor, toen hun koning Reccared zich afkeerde van het arianisme.

Moorse periode

In 710 wordt de Moren gevraagd om tussenbeide te komen in een twist onder de Visigoten. In 711 komen ze terug om te blijven. Hun leider Tarik ben Ziyad slaagt er in een heel stuk te veroveren. Binnen de tien jaar is enkel het noorden nog in handen van de Visigoten. De Moren gaven de naam aan Andalusië, dat afstamt van Al-Andalus.

In 756 roept de Moorse leider Abd al-Rahman I zichzelf uit tot emir van een onafhankelijke staat Córdoba. In 785 begon men met de bouw van de Mezquita in Córdoba, een grootse moskee.

Abd al-Rahman III roept in 929 het onafhankelijk kalifaat van Córdoba uit. De Moren waren nu op het toppunt van hun macht en Córdoba werd een waar cultureel centrum en de grootste stad van Europa. Langzaam kwam het rijk in verval en kleine Moorse ministaatjes, de taifas zorgden voor de aftakeling van het kalifaat. Dit eindigde in 1031.

Vanaf dat ogenblik zullen de minder machtige christelijke staatjes in het noorden van het Iberische schiereiland hun kans schoon zien om Moorse gebieden te heroveren in de Reconquista. Zo boekte koning Alfons VI van Kastilië in 1085 een belangrijke overwinning bij Toledo, wat als het startschot van de Reconquista gezien kan worden. Deze bereikt Andalusië met een overwinning in 1212. De Almohaden werden toen verslagen in de Slag bij Las Navas de Tolosa.

Córdoba wordt heroverd in 1236. De Moren, meer bepaald de Nasridendynastie, compenseren hun tanende macht met prachtige bouwwerken, zoals het Alhambra in Granada, waarvan de bouw gestart wordt in 1238. In 1248 wordt echter Sevilla heroverd door Ferdinand III. Zelfs de christelijke burgeroorlog van Pedro I tegen Hendrik II van Trastámara verandert niet veel.

Als Kastilië en Aragón in 1479 verenigd worden door het huwelijk van de Reyes Católicos, Ferdinand van Aragon en Isabella van Kastilië, is het kalf helemaal verdronken voor de Moren. In 1492 wordt de laatste Moorse vesting, het Koninkrijk Granada, met de hoofdstad Granada, veroverd op de Moor Boabdil. Naar verluidt huilde deze toen hij de stad moest overgeven. Hiermee kwam een einde aan bijna 8 eeuwen Moors Andalusië.

Andalusiës bloeitijd

Meteen na de Reconquista starten gouden eeuwen voor Andalusië. Die beginnen vrijwel onmiddellijk na de val van Granada. Christoffel Columbus ontdekte eveneens in 1492 Amerika. Andalusië diende als uitvalsbasis van Spanje naar de Nieuwe Wereld. De rijkdommen kwamen meestal toe aan Sevilla, dat als poort op de Nieuwe Wereld steenrijk werd.

Niet iedereen was gelukkig met de gang van zaken. Hoewel de overgebleven Moren verdragen werden en zelfs aan de basis lagen van een bouwstijl, de mudéjarstijl, kwamen ze toch in opstand in1502 in Las Alpujarras. Ze werden verslagen en werden of bekeerd tot het christendom of verdreven. In 1558 kwamen ze op dezelfde plaats weer in opstand, deze keer eveneens zonder succes. In 1609 volgt de definitieve verdrijving van de Moren door Filips III.

Culinair

Andalusië is het land van de Sherry, een gealcoholiseerde wijn die geteeld wordt in de buurt van Jerez de la Frontera. Hiervoor worden voornamelijk twee druivensoorten gebruikt: de Palomino en de Pedro Xim Pedro Ximénez.

Bij die Sherry worden vaak tapas gegeten. Dit zijn kleine hapjes die typisch zijn voor Spanje en dan vooral Andalusië.

Aangekomen op onze bestemming bleken de huisjes nog niet helemaal klaar te zijn; de afwerking vergde nog een dag. Maar er was een prima alternatief geregeld, want we kregen hotelkamers met ontbijt in het dorp.

Een prachtig zwembad voor ons alleen! En de woningen waren als volgt ingedeeld: links Mascha & Marc, midden Naomi & Arno en rechts Frans en ik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja en wie houdt nu wie in de gaten: Ik kijk naar Mascha en zet haar op de foto en Mascha kijkt naar de jongens in het zwembad en Marc kijkt in het zwembad weer naar Arno, die languit op het luchtbed zijn achterkant bruin laat worden....

De begraafplaats. Omdat de omgeving te rotsachtig is worden er huisjes gebouwd waar de kisten met de overleden mensen in gezet worden. Vanaf de begraafplaats zie je in de verte onze huisjes en daarachter weer de grote rots waar de huizen tegenaan gebouwd zijn. En dat ze echt tegen de rots gebouwd zijn bewijzen deze foto's van onze wc/badkamer waar de rotsen gewoon nog aanwezig waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronda: oudste arena van Spanje, maar gelukkig op dat moment geen stierengevechten en de kloof van Rhonda     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hokken met honden die daar worden gehouden om mee te gaan jagen; een geblaf van jewelste zodra ze iemand   waarnemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jerez, de vaten liggen al klaar

Sevilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genoten van de prachtige natuur, het klimaat en vooral van het met elkaar samen zijn.