Ontworpen door Els de Crook

 

Baarschot

 

Landal Duc de Brabant

Een weekje terug naar mijn roots: Noord-Brabant. Heerlijk om de mij bekende klanken te horen; ook al verschilt het dialect van dorp tot dorp. Het leven lijkt hier ook rustiger en niet zoals in het drukke westen van het land waar het lijkt of er adrenaline via het kraanwater wordt verspreid. Ik doe daar net zo hard aan mee: even dit...even dat...even.... Hier zetten de mensen veel vaker een 'L' voor het woordje 'even'.

Het huisje is helemaal top; ruim, schoon en erg luxe. Naast de sauna, zonnebank en alle luxe apparatuur voor de keuken, hebben we ook nog een jacuzzi in onze tuin.

Ruim 12,5 km gewandeld door het boerenland, de bossen, de heide en prachtige vennen.Je loopt er zo rustig en het gebied is erg groot. De bospaden waren soms modderig en dan was het oppassen om niet uit te glijden.

Onderweg zagen we een grote mestwagen met aan de achterkant een aantal pijpen, die de mest in de grond injecteerden. Wat een slimme oplossing, want door deze methode merk je weinig van de poeplucht. Ik had dit nog nooit eerder gezien.

   

 

 

 

                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: in de boom zit een specht flink te kloppen tegen de boom.

Na een kilometer of 7 hebben we in de herberg' In den Bockenreyder' heerlijk geluncht. Om het menu te lezen vergt enige flexibiliteit en doorzettingsvermogen voor mensen die niet bekend zijn met het Brabantse dialect. Boven de menukaart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een behoorlijk hoge uitkijkpunt 'D'n Flaes Toren'.

Om de hoogte in beeld te brengen is Frans bij de ingang gaan staan!

Er zijn hier veel vennen. Dit zijn natuurlijke wateren, meestal niet zo diep en vaak niet groter dan een paar hectaren. Maar de waterstanden kunnen wisselen.

Het wateroppervlak kan zo glad zijn, maar door de wind kabbelen de kleine golfjes richting de kant.

                                                                                                                                                                                                                                Het paard had dorst en liep stoer het water in.  De natuur is de grootste kunstenaar! Prachtige Elfenbankjes in vele tinten en zo kunstig opgesteld.

            

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 

Na deze wandeling de jacuzzi eens uitgetest; lekker bubbelen en alle spieren ontspannen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    De zondag was al ingepland om naar Marianne & Henk, onze kaartvrienden te gaan. We hebben weer geld voor onze volgende gezamenlijke vakantie bij elkaar gespeeld en bij gekletst natuurlijk.

Regelmatig krijgen we bezoek van allerlei veren-dieren, zoals koolmeesjes, roodborstjes, bosduiven, tortelduiven, hanen... Haantje de voorste.... in beeld

Ja en na zo'n dag als gisteren met gezelligheid, maar ook veel lekkere

hapjes ...vond ik dat we vandaag een goede wandeling moesten maken. Hilvarenbeek was ons doel en het is gelukt.

Noord Brabant heeft een flink rooms verleden en je ziet hier nog steeds kapelletjes met Mariabeeldjes en de mogelijkheid om kaarsjes te branden.

  

 

 

 

 

 

 

 

              

 

                               

De terugweg was veel kouder omdat het meer was gaan waaien en we de wind dit keer recht voor hadden, maar alles bij elkaar hebben we toch ruim 17 kilometer gelopen.

Winkelen in mijn geboortestad: Breda is altijd weer leuk en o zo vertrouwd. Breda blijft een prachtige stad met de bekende toren van de Grote Kerk die statig boven alle gebouwen uitsteekt. Het heerlijke gemoedelijke in combinatie met de zachte 'G'. Het leven is goed in het Brabantse land.... In de drukke winkelstraat staat nog steeds het oude kapelletje.

 

 

 

 

Een koude dag en geen zin om te wandelen, dus de auto gepakt en in een ander dorpje wat leuks voor de kleinkinderen gekocht. En als lunch warme worstenbroodjes gegeten, maar dat is voor mij niet zo uitzonderlijk want die bak ik zelf ook altijd in grote hoeveelheden; de kleinkinderen zijn er gek op.

Thuis gekomen lekker koffie met een vruchtengebakje en een appelflap gegeten, want als ik iets doe dan doe ik het goed!

Ja en daarna volgt nog een feestdag, want 8 maart is de Internationale vrouwendag!

Eerst heerlijk uitgeslapen en ontbeten, want het leven is nog steeds goed in het Brabantse land.

 

 

Vandaag het Streekmuseum De Acht Zaligheden in Eersel bezocht. Het is gevestigd in een Kempische langgevelboerderij, die in 1890 is gebouwd en na een blikseminslag in 1910 weer is herbouwd. Al lopend door de verschillende vertrekken trekt een eeuw geschiedenis van de Kempen - 1850 tot 1950 - aan je voorbij. Allerlei huishoudelijke en werktuigen en gereedschappen; soms herkenbaar en soms ook niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel apart vond ik de kast die in een verwarming gebouwd was (foto's boven). Die verwarmding kwam uit een klooster en daar werden de borden in warm gehouden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de 'goei kammer' werden de beste meubels neer gezet en men zat daar weinig, zo bleef hij ook 'goei'. Hij werd gebruikt bij hoog bezoek, bijvoorbeeld als meneer pastoor op bezoek kwam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de 'opkamer' zie je een bedstee met een soort kribbe voor de pas geboren baby en naast het bed de wieg van de voorlaatste. In die tijd - en met de adem van de Roomse Kerk in de nek - kreeg men kind na kind. Gezinnen telden vaak 11 of meer kinderen.

Deze bedstee was trouwens iets bijzonders, want in de oorlog werden onder de bedstee onderduikers verstopt. Men haalden dan de laden onder de bedstee weg om de onderduikers zich te laten verbergen. In de kelder heeft men een gat gemaakt, zodat je kan zien op welke manier ze daar zaten. Ook de radio werd daar verborgen gehouden. De kelder zie je rechtsboven en de rode en zwarte tegels stonden onder het water.

Onder: zo zag die onderduik ruimte eruit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechtsonder is een soort van loopding voor kleine kinderen. Het kindje werd erin gezet en kon op en neer schuiven/lopen zonder dat het gevaarlijk was, bijvoorbeeld in de keuken of op het erf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder was er nog een sigarenmuseum, want de sigarenindustrie was voor dit gebied belangrijk. Mensen van onze leeftijd of ouder kennen vast wel het merk Agio en de bandjes die om de sigaren gewikkeld waren.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

                     

Ook buiten is er genoeg te zien en ik denk dat de lente en zomer de tuin op z'n mooist zal zijn; de oude boomgaard, een bloemenhof, een kruidentuin en een moestuin.

Ook de oude volkspelen kun je uittesten, zoals een beugel-en een kegelbaan. En in het 'speulhuis' zijn ouderwetse spellen te doen en vergeet niet om in het winkeltje te kijken met je portemonnee in de aanslag, want ze hebben leuke spulletjes.

 

 

 

Het museum wordt door een vijftigtal vrijwilligers draaiende gehouden. Het zijn enthousiaste mensen en genieten van de interesse die een bezoeker voor het museum.

Ook heeft het museum een vijftal arrangementen samengesteld die gekoppeld zijn aan een bezoek aan het museum, bijvoorbeeld de smokkelroute in de Kempen, Langs Kerken en Kapellen in de Kempen enz.

Ben je in de buurt dan is dit museum een echte aanrader:  De Achtzaligheden 

En natuurlijk nog even een bezoekje gebracht aan de ' contente mens', gemaakt door Richard Bertels, die al vele jaren in Eersel staat. Een contente mens is niet tegen het nieuwe en de vooruitgang, niet tegen de aardse geneugten, want zijn zakken puilen uit van de rookwaren, maar heeft ook een levenswijsheid. Hij laat zich niets op de mouw spelden, verwacht niet te veel, maar geniet van het goede om zich heen. Dit alles vormt zijn tevreden - content - zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij hadden deze contente mens al eens eerder gezien, maar nu is er ook nog een 'pronte vrouw' bijgekomen. Het beeldje is gemaakt door Guus Helgers. De 'pronte vrouw' staat voor zorgzaam, onbaatzuchtig, berustend, arm, gemoedelijk en zij bestiert met wijsheid haar gezin en let op de centjes.

Onderweg heerlijk geluncht en op de terugweg zag ik een aantal prima in het landschap passende verblijven voor varkens. Bij de boerderij 'Den Elshorst' worden scharrelvarkens gehouden. En je ziet dat de varkens er goed gebruik van maken; beschut en lui liggend in de opening genieten ze van de maartse zonnestraaltjes...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guus Meeuwis

Een muts op mijn hoofd, mijn kraag staat omhoog

Het is hier ijskoud, maar gelukkig wel droog

De dagen zijn kort hier, de nacht begint vroeg

De mensen zijn stug en er is maar een kroeg

Als ik naar mijn hotel loop, na een donkere dag

Dan voel ik mijn huissleutel diep in mijn zak

En ik loop hier alleen in een tè stille stad

Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad

Maar de mensen ze slapen, de wereld gaat dicht

En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht

Ik mis hier de warmte van een dorpscafé

De aanspraak van mensen met een zachte 'G'

Ik mis zelfs het zeiken op alles om niets

Was men maar op Brabant zo trots als een Fries

In het zuiden vol zon woon ik samen met jou

'T is daarom dat ik zo van Brabanders hou

En ik loop hier alleen in een te stille stad

Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad

Maar de mensen ze slapen, de wereld gaat dicht

En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht

De Peel en de Kempen en de Meierij

Maar het mooiste aan Brabant ben jij dat ben jij

Ik loop hier alleen in een te stille stad

Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad

Maar de mensen ze slapen, de wereld gaat dicht

En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht

En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht

En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht

Een heerlijke weekje, bedankt  Brabant