Ontworpen door Els de Crook

Baltische Staten

 

De Baltische bestaan uit: Estland, Letland en Litouwen.

 

Wij hadden zelf al eens Riga (Letland) http://www.crookie.nl/riga bezocht, maar nog niet de andere hoofdsteden van de Baltische Staten.

 

We kozen voor een busreis en dan start je op de dag van vertrek erg vroeg met de taxi naar het opstappunt van de bus en vervolgens zijn er een aantal plaatsen waar mensen opgehaald worden om vervolgens allemaal te arriveren op de verdeelplek. Voor OAD is dat Zeddam. Daar krijg je koffie/thee en dan is het wachten tot alle opgehaalde mensen binnen zijn en dan volgt de verdeling in de bussen met de verschillende reizen. Al met al was het bij ons allemaal te laat doordat bepaalde taxi’s te laat waren en er was zelfs een taxi die 2 mensen had laten staan. 

Na de verdeling op weg en maakten we kennis met onze chauffeur Nicole en reisbegeleiding Els. Super team.

 

Het was een mooie ruime bus, excellent en had zelfs nog een naam: Willem Barentsz.

 

De eerste stop was bij de voormalige grens bij Helmstedt van West en Oost Duitsland. Er is daar een Gedenkstätte dat Marienborg Checkpoint Alfa heet. Checkpoint Bravo was bij Dreilinden en Checkpoint Charlie in Berlijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indrukweekend om te zien en als je dan voorstelt dat deze grens niet alleen land betrof, maar hele families van elkaar scheidde…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We waren door Duitsland heen en aangekomen in Polen met als eerste stop Poznan. Een Hanzestad, dus belangrijk voor de handel. Hier werden vroegere koningen gekroond en begraven. Het is een van de oudste steden van Polen en heel kleurrijk met bijzonder mooie oude gebouwen, zoals het stadhuis dat in de 16de eeuw gebouwd is. Elke dag om 12 uur verschijnen op de toren twee blikgeiten die 12 keer elkaars hoornen botsen. Helaas waren wij door het oponthoud bij de grens daarvoor te laat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handig zijn de displays aan de stoelen waar je de dashcam van de chau

ffeur kon volgen, maar ook films kon kijken en muziek luisteren enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Gniezno hebben we de Basiliek bezocht. Men neemt aan dat Gniezno vermoedelijk de eerste hoofdstad van Polen was.Deze kerk werd in de 11de eeuw gebouwd, maar werd deels verwoest tijdens de WOII.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En weer en route met Torun als volgende stop. Dit is een Hanzestad en de partnerstad van Leiden. We zijn dan nog steeds in Polen.

 

De koepel links is het huis van bewaring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hieronder zie je allerlei beeldje tegen de muur. Grappig gezicht. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elżbieta Zawacka was een wiskundige en opvoedkundige, maar vooral een Poolse verzetsstrijdster tijdens WOII. Zij was de enige vrouwelijke parachutist in een geheim elite eenheid van de Vrije Poolse troepen. Haar bijdrage in het Poolse verzet was erg groot en daarom kreeg ze in 2006 alsnog de benoeming tot brigadegeneraal. Ze stierf op 10 januari 2009 op bijna 100 jarige leeftijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beeldje van de hond Filius met de paraplu van de professor is een beeld opgericht als aandenken aan Lengren. Hij was een tekenaar van satirische cartoons en humoristische korte verhalen. Half vorige eeuw begon hij met een strip over de barmhartige professor Filutek, die gebaseerd was op zichzelf, en zijn pientere hondje Filius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men houdt hier niet alleen van lieflijke sprookjes gezien de beelden en beeldjes, maar van enigszins bizarre verhalen. Zo is er een bronzen ezel dat een waar martelwerktuig was/is. Vroeger bond men een scherp mes op de rug van een ezel. Vervolgens werd daarop een gestrafte gebonden en liet men de ezel lopen. Aiiiiii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 Kathedraal van Johannes de Doper. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het geboortehuis van Copernicus. Copernicus was wiskundige en astronoom. Hij bedacht o.a. de kwantiteitstheorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een behoorlijke scheve toren. Deze toren behoorde tot de verdedigingswerken en wordt ook wel de toren van Pisa van Torun genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mooi dat oude glas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En zelfs op de daken zie je beeldjes zoals deze kat. En rechts een beeld van de Paus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de omgeving van Ostroda gingen we bij Austeria lunchen; Mazurische keuken, maar die witte deegringen zagen er leuk uit maar het smaakte niet echt lekker. Ach er was nog genoeg ander eten, want men is gewend om 2 keer warm te eten en dan ook nog eens 3 gangen.

En rechts lijkt meer op een broodtrommel met een platenspeler erin, maar dat zal ik wel verkeerd gezien hebben want de combinatie is niet logisch. Of ze zouden het houten omhulsel moeten gebruiken als versterking van de klanken, dus een soort van extra klankkast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De overnachting was in Gizycko; het merengebied de Mazuren. Prachtig meer met de lichtjes, maar het stikte er van de agressieve muggen.

 

En ja toen kwamen we aan in Litouwen en lunchten in het stadje Marijampole. 

De vlag van Litouwen heeft 3 kleuren: geel, groen en rood.

De kleuren van de vlag hebben een symbolische betekenis:

Geel staat voor de zonnige gouden velden van Litouwen, groen verwijst naar de natuur; het groene platteland en rood staat symbool voor het vele bloed dat gevloeid is.

 Tijdens de lunch dronk Frans deze biertjes.

 

 

Het kasteel van Trakai is een toeristische trekpleister. Het kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd en ligt op een eiland in het Galvé meer. Naast een militaire functie, is het ook als woonresidentie en zelfs een gevangenis geweest. In de 20ste eeuw is het in verval geraakte kasteel in fases en in 15de-eeuwse stijl hersteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het stadje Trakai heeft een aantal houten huisjes. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een 40 tal kilometer verder ligt Vilnius; de hoofdstad van Litouwen.

Vanuit onze hotelkamer keken we op de televisietoren van maar liefst 326,5 meter hoog. In 1991 werd hier strijd gevoerd om onder het Russische juk vandaan te komen. Dit kostte 14 mensen het leven en vielen 700 gewonden, maar zij vochten niet voor niets want in september werd Litouwen onafhankelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stadswandeling met een Duitssprekende gids.

De kathedraal van Vilnius. De tegel op de grond was iets apart. Men moest daar op gaan staan en dan met de ogen dicht een aantal keren draaien en met het gezicht naar de kathedraal een wens doen en die zou dan uitkomen. Geloven doen ze daar niet enkel in de kerk, maar ook erbuiten blijkbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presidentieel paleis en de president was thuis, want de vlag was gehesen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een liggend beeld, waarvan je hier het hoofd ziet, lag in een verhoogde tuin.

We zochten een leuk koffieplekje en dat werd Rene met de grappige bolhoedjes. Personeel en zelfs de reserveringsklok was in stijl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

De straatnaam werd in het Litouws en Joods weergegeven, want dit was de Joodse wijk. In WOII werd 95% van de Joodse bevolking vermoord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rondleiding met de gids ging verder en het volgende stoppunt was de Zwarte Madonna. Zij staat boven een poort en het lijkt bijzonder, maar dat is niet zo want er zijn heel veel zwarte madonna’s over de wereld verspreid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En om het niet af te leren bezochten we nog een kerk; de kerk van de Heilige Geest. Dit is een Russisch Orthodoxe kerk. Kleurrijk geheel. De kerk is half de 18de eeuw in barokke stijl gebouwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een hele oude brug en als je goed kijkt hangt onder de brug de zogenaamde ‘Liefdesschommel’. Dit is een romantisch kunstobject. En aan de brugleuning hangen heel veel sloten met dezelfde intentie als in Parijs. Maar er zijn ook bruggen met stropdassen. Na de vrijgezellenavond hangt de toekomstige bruidegom zijn stropdas aan de brug.

Užupis behoorde vroeger tot een van de armste wijken van Vilnius, maar die tijd is voorbij. Een groepje kunstenaars riepen de onafhankelijk republiek Užupis uit en zijn dus o.a. verantwoordelijk voor de grappige schommel onder de brug.

 Er is zelfs een echt toegangsbord daT toont waar de wijk begint. 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 Russisch Orthodoxe kerk van de Heilige Moeder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Annakerk, deze kerken liggen allemaal op korte afstand van elkaar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sint Petrus-en Paulus kerk, gebouwd in de tweede helft van de 17de eeuw.

 

 

 

 

 

  

 

Winkel van sinkel???

 

 Afschrikwekkende foto's, maar er wordt toch nog gerookt.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Even tussendoor al die kerken een weetje: In Litouwen is iedere voetganger verplicht om een reflector zichtbaar te dragen. Slim!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

De Orthodoxe kerk van St. Nicolaas. Het torentje moet nodig gerestaureerd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Agenten rijden hier op speciale driehoek achtige sta-planken voorzien van een motortje door de stad. Heel handig met dit drukke verkeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij hadden heerlijk geluncht en nog het een en ander bekeken en toen heb ik een taxi gebeld. Het duurde een klein half uur voor de taxi en toen we naar het hotel reden begrepen dat dit niet gek was, want het is een ontzettend drukke stad. Op een paar kilometer van het hotel begon de taxi bij de motor te roken. En de chauffeur zette telkens als het mogelijk was, dus voor het wachten bij een stoplicht en die waren er veel, de motor uit. Maar dat hielp onvoldoende en toen kwam de rook ook via het rooster in het dashboard naar binnen. We waren blij dat we bij het hotel waren.

 

Vlag Letland

 

Via nu het Letse platteland, want de reden van Litouwen door naar Letland, kwamen aan in Sigulda. Daar hebben we het fort van Daugavpils bezocht. De bouw werd begin 19de eeuw gerealiseerd.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Dit was aardig, maar meer indruk maakte op mij de overkant van het water waar een gebouw staat dat tijdens WOII als concentratiekamp werd gebruikt. En doet nu dienst als gevangenis.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            Kapel

 

 

 Lekkerrrrr

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 Orthodox Church of the Holy Spirit and men’s monastery.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overnachting in Sigulda. Daar wordt voor ons aparte dakbedekking gebruikt. Het lijkt meer een soort van gebrand hout. 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

Wij hebben heerlijk Nepalees gegeten in Tartu en zijn dus nu aangekomen in Estland.

De vlag van Estland heeft de volgende kleuren: blauw = symbool voor de lucht, zwart = de aarde en wit = de toekomst. 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tallin hoofdstad van Estland. ’s Avonds nog even naar de stad gewandeld. Vanuit onze hotelkamer kijken we op Scotland Yard, maar dan als pub.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

En ook dit keer een stadtoer en stadswandeling onder begeleiding van een Duitstalige gids.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexander Nevski kathedraal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nederlandse ambassade

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                              Een heel bijzonder grappige afvoer van regenwater; een laars. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Oude Raadhuis van Tallinn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 St. Catherine’s Passage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leuke straatjes met prachtige gebouwen, huizen en stadsmuren.  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En van Estland rijden we weer naar Letland en komen ’s middags aan in de hoofdstad Riga en ook deze stad is een voormalige Hanzestad.

Frans en ik waren in 2007 al in juni 2007 in Riga geweest, maar er is veel veranderd in de afgelopen jaren.Zie hier het verslag en foto’s van 2007: http://www.crookie.nl/riga

We kregen eerst een rondtoer met de bus en dat is prettig omdat je dan veel meer – qua afstand - kan zien in een korte tijd. De skyline en de hoge glazen torens enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En daarna gingen we te voet het centrum in en dan zie je de prachtige façades van de gebouwen.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

En een loslopende kat… Je ziet in deze landen opvallend weinig honden en katten lopen.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ook op het programma stond een bezoek aan kasteel Rundale; iets ten zuiden van Riga. Prachtig kasteel en tuinen. Het park is zo’n 73 hectaren groot . Het was het zomerverblijf van Biron. Het kasteel heeft veel weg vaan de Hermitage in St. Petrusburg. En dat is ook niet zo vreemd als je weet dat dezelfde architect – de Italiaanse Bartolomeo Rastrelli – de ontwerper is. Rastrelli ontwierp het 138 tellende vertrekken Rundale paleis voor Ernst Johann Biron, de vertrouweling van tsarina Anna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de grens van Letland naar Litouwen over te mogen gaan, moest er een vignet gehaald worden. Wat ik niet begrijp is de hoogte van het loket. Als je visueel contact met de man achter het loket wil hebben, dan moet je dus op je hurken gaan zitten zoals de foto laat zien.

 

Nabij Šiaulia ligt de Kruisheuvel. Dit is een indrukwekkende plek met en heftige geschiedenis. Terugkijkend in de tijd verwacht men dat de eerste kruisen als in 1830 geplaatst zijn naar aanleiding van de Novemberopstand.

 

Op de gedenksteen staan de woorden van paus Johannes Paulus II gebeiteld: THANK YOU LITHUANIANS FOR THIS HILL OF CROSSES WHICH TESTIFIES TO THE NATIONS OF EUROPE AND THE WHOLE WORLD THE FAITH OF THE PEOPLE OF THIS LAND.

 In de jaren 1944-1990 kreeg de Kruisheuvel een speciale betekenis, omdat toen de Sovjet-Unie Litouwen bezet hielden. De mensen van Litouwen bleven naar de berg gaan en lieten daarmee merken dat ze trouw zouden blijven aan hun eigen identiteit, geloof en erfgoed. Dit vreedzame verzet was koren op de molen van de Russen en zij hebben verschillende keren de heuvel met bulldozers bewerkt. Maar de mensen bleven kruisen daar neer zetten. Het kruis werd het symbool van het Nationaal bewustzijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eind van de reis komt in zicht met het inschepen in Klaipeda voor de overtocht nar Kiel; zo’n 21 uur varen. En dit voeretuig kwam onder andere van de boot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 In een Duits wegrestaurant wordt ook rekening gehouden met honden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Einde van de rondreis door Nederland, Duitsland, Polen, Litouwen, Letland en Estland.