Ontworpen door Els de Crook

Eerbeek.

Een midweekje naar Eerbeek in een grappig huisje van Landal.

De maandag via een toeristische route - met onderweg een uitgebreide lunchstop - naar het park gereden.

En dan rijd je naar je huisje en blijkt het op een heuvel te liggen met rondom echt natuur. Het was vroeger een boswachtershuisje vandaar die hoge ligging. Op het huisje staat nu ‘Hoogland’, maar de medewerkers op het park noemen het nog steeds het boswachtershuisje.

De inrichting is erg leuk met aandacht voor de juiste details. En opmerkelijk zijn wel de heerlijke fauteuils. Dat zie je niet zo vaak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

In Eerbeek staat dit Papierscheppers kunstwerk. Dit is eind 2016 tot stand gekomen met diverse financiële bijdrages. In Eerbeek werd dit vak uitgeoefend en het beeldwerk is echt prachtig.

Papierscheppen is op een ambachtelijke manier – door middel van pulp – maken van papier. Het bestond al sinds 105 na Chr. in China, maar het duurde nog tot 740 toen het in Bagdad kwam. De manier waarop is minder fraai, want de Chinese papierscheppers werden door de Arabieren gevangen genomen en zo leerden zij het vak. Eind twaalfde eeuw werd het bekend in Europa.

De eenvoudigste methode is om oud papier te gebruiken, maar je kan ook pulp maken van planten of bomen mits er vezels zijn.

De vezels worden tot kleine stukjes gescheurd en geweekt in water tot er een papje ontstaat. Dit papje wordt vervolgens in een schepkuil verdeeld. De papierschepper haalt het schepraam – zeef met losse randen – door de kuip heen tot boven het wateroppervlak. De pulp blijft in het raam achter. Het water moet er dan uitlopen en dan wordt het ‘gekoetst’; de zeef wordt met een drukkende beweging omgedraaid op een vochtige vilten doek. Hierop wordt een natte vilten doek geplaatst, waarop weer een vers geschept vel kan worden gelegd. En nadat het opgestapeld is wordt het geperst tot al het water eruit is. Tot slot worden de vellen te drogen gehangen.

Doesburg

Een klein behapbaar stadje met prachtige gebouwen. Heel gezellig.

 

 

Op de foto links is de Waag te zien. In 1478 werd hier gestart met het wegen van inkomende goederen en dat deed men natuurlijk voor de stadsbelastingen. Soort van 15de eeuwse BTW. En een leuke bijkomstigheid was dat de pachter de monopolie had over de verkoop van vreemde bieren in de stad. Daarom werd het gebouw toen ook gebruikt als stadsbierhuis alias -kroeg. En ook nu is het gebouw horeca onderneming gevestigd.

 

 

Rechts het prachtige stadshuis.

Al wandelend door de straatjes van Doesburg viel me ineens de deur van dit huis op. Het is een waar kunstwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtig geveltje hier en een prachtige geveltje daar…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit stel is een paar apart; ze zeggen niks en blijven maar zitten in weer en wind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heerlijk geluncht in een mooie locatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rijenlange bomen aan weerszijden van de weg hebben iets nostalgisch voor mij. Als kind in Brabant heb ik ook van dit soort wegen gezien als ik achterop de brommer bij mijn moeder naar familie in Oudebosch en Etten reden.

 

En valt mijn oog ineens op deze aparte manier van parkeren. Ja wat moet je als de parkeerplaats vol is...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronbeek te Arnhem

Op dit voormalige landgoed is zowel een verzorgingstehuis voor oud militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het vroegere Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) als een museum gevestigd.

Wij bezochten het museumdeel en regelmatig zie je een oud mannetje met of zonder rollator voorbij schuiven om in de hal te gaan zitten of naar het privé deel te gaan.

Het is een indrukwekkend museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de lift hangt dit pakket. Als de lift niet gebruikt kan worden en een invalide persoon moet de trap af, dan kan dit door gebruik te maken van dit handig hulpmiddel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit museum is een echte aanrader.