Ontworpen door Els de Crook

 

Israël

 

Onze lekker-weer- in-december-reis ging naar Eilat en dat ligt in Israël of de Staat Israël is een land in Azië, het Midden-Oosten en de Levant. Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse Autoriteit. Israël heeft een kust aan zowel de Middellandse Zee als aan de Rode Zee en vormt daarmee - samen met Egypte - een continentale brug van Azië en Europa met Afrika. Israël is het enige land met een Joodse bevolkingsmeerderheid. In het Midden-Oosten is Israël ook het enige land zonder islamitische bevolkingsmeerderheid en - samen met Turkije en Iran - een van de drie niet-Arabische landen.


We hadden een dagtochtje ingepland naar Jeruzalem en Bethlehem. Heen met de bus en terug met het vliegtuig.

De gids was een van oorsprong Nederlandse vrouw en zij woonde al jarenlang in Israël.  Ze was laaiend enthousiast over de beplanting van bepaalde stukken land, want grote delen  zien er toch veelal als een soort maanlandschap uit. Haar enthousiasme zal wel terecht zijn geweest, maar wij vonden de planten nog mar minimaal. Wij zijn veel groen en bloemen gewend.

Onderweg de Dode Zee gezien. Dit is een meer en kreeg waarschijnlijk die naam vanwege de hoge concentratie van mineralen waardoor er geen direct zichtbare levende organismen in voorkomen (wel microscopisch).  De Dode zee valt onder - met de klok mee - Jordanië, Israël, en de bezette Westelijke Jordaanoever. Het meer is de afvoerbasis van een groot stroomgebied, bestaande uit gedeelten van oost-Israël, west-Jordanië, zuid-oost-Libanonon, zuid-west-Syrië en het gehele oosten van de Westelijke Jordaanoever. Het instromende water verdampt grotendeels en daardoor wordt het meer een depot van mineralen. De concentratie zout is met 33 procent zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven. Ook zou een kuur in de Dode zee heilzaam zijn voor bepaalde huidaandoeningen, met name Psoriasis.


Maanlandschapachtig landschap en hier wonen rondtrekkende mensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeruzalem is een stad met een gemengde Joodse en Arabische bevolking en sinds 1949 de hoofdstad van Israël. Maar deze hoofdstad wordt ook door de Palestijnen als hoofdstad geclaimd. De stad was de oude hoofdstad van de koninkrijken Israël, Judea en van het Latijnse Koninkrijk Jeruzalem. Het is een van de meest omstreden gebieden ter wereld. Als een duizenden jaren oude stad is het een bakermat van het jodendom en het christendom, en worden de stad of plaatsen erin door volgelingen van deze twee religies en door de islam als heilig beschouwd. Er zijn regelmatig aanslagen en de stad wordt uitermate scherp bewaakt; overal lopen militairen compleet met geweer alles inde gaten te houden.

De dienstplicht is hier zowel voor mannen als vrouwen en ook op de vrije dagen is men verplicht om het geweer bij zich te hebben. Een vreemd gezicht om iemand in shorts met een geweer te zien lopen.

 

 

blik op Jerusalem


 

 

 

 

 

       

 

 

 

         Dromedaris of kameel??? hoeveel bulten tel je???                              Kerk en tuin van Gethsemane 

 

 

 

 

 

De Klaagmuur -> men stopt briefjes met teksten in de gleuven van de muur. Het bidden gebeurt door het bovenlichaam al biddend naar voren en achteren te bewegen.


 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                     

Bethlehem is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Onder de Oslo Akkoorden heeft Israël Bethlehem in 1996 aan de Palestijnse Autoriteit overgedragen. Bethlehem ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem en 765 meter boven zeeniveau (30 meter hoger dan Jeruzalem). Bethlehem is belangrijk voor het christendom, aangezien het de plaats is waar Jezus van Nazareth volgens de overleveringen geboren is. Een van de beroemdste en mogelijk oudste kerken staat in Bethlehem: de geboortekerk. Op deze plek zou de stal zijn geweest waarin Jezus is geboren (zie foto hieronder).

 

 

 

 

 

 

Het vliegveld van Tel Aviv is een aparte ervaring. De ene controle na de andere en tot slot worden er je allerlei vragen gesteld, zoals: wat is het doel van je komst? Waar ben je geweest? Heeft iemand anders je iets meegegeven? Heb je vrienden hier? Heb je zelf je koffer in gepakt?

Na al dat gecontroleer loop je door en dan blijkt dat de uitgang gewoon bereikbaar is…

Tot slot nog heerlijke rust- en zwemdagen in Eilat doorgebracht.