Ontworpen door Els de Crook

 

Oirschot 

 

Noord Brabant en nog preciezer BREDA is de plek waar mijn   ledikantje heeft gestaan. Hoewel ik er al ruim 40 jaar weg ben, blijf ik deze provincie sfeervol en gezellig vinden. Het Bredase dialect is zo herkenbaar en ofschoon je nu vaker Dààg hoort in plaats van het mij bekende Houdoe, de zachte G en de klanken zijn heel vertrouwd.

Vlag van Noord Brabant:

 


Wat oud nieuws:

Oirschot werd al in de prehistorie bewoond en dat weet men door sporen van nederzettingen en gevonden graven in het bos.
De papieren documenten over de bestuurlijke indeling van dit gebied kwamen in het begin van de 14de eeuw.
Wij zullen het Oirschot van 2011 gaan bekijken.


Het huisje wat we gehuurd hebben heet Le pavillon en staat achterin de tuin van de eigenaars. Toen wij aankwamen waren de eigenaren nog op vakantie, maar geen punt want de sleutel lag al in de brievenbus klaar. Ja dat kan hier nog; hoe lang weet ik niet maar het is toch heerlijk om het mee te maken.
Het huisje is klein maar alles zit er in en ook het weer doet een positieve duit in ons vakantie-zakje.



















Sint Petruskerk in de verte

 

 

                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                     Rechts boven: De Vier Quatieren was een 16de eeuws kanunnikenhuis. De naam de 4 Quatieren waaruit de Meierij van 's-Hertogenbosch bestond:      
Kempenland, Peelland, Maasland en Oisterwijk. Het bestuur van de 4 kwartieren, de Kempen, zetelde lang in Oirschot.
Rechtsboven: deze mooie afbeelding sierde een muur.

Het Oude Raadhuis  

 









Het oude Raadhuis is in 1513 gebouwd.   Het was gebouwd als markthal voor zuivelproducten, maar in de 18de eeuw kwam de gemeenteraad er ook bijeen en sprak men recht hier.  Er was een schandpaal en een paar cellen waar de licht gestraften verbleven.
Het gebouw heeft aan de zijkant een trapgevel en aan de voorkant een trap tegen de gevel. Het wordt nu niet meer als Raadhuis gebruikt, rechts in de hoek van de foto zie je het nieuwe gemeentehuis, maar als een woningbedrijf.


Even de omgeving wat verkend en zagen richting Tilburg in Berkel-Enschot deze immens grote abdij: Koningshoeven en de abdijkerk. Hier wonen nog 17 kloosterlingen.  Verder is er een brouwerij in gehuisvest.
























Weer terug in Oirschot -> de molen: de Korenaar                      

 

 


 

 


De tijd lijkt wel stil gestaan te hebben als je deze prachtige woonboerderij ziet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oirschotse Mie; een Brabantse vrouw in klederdracht van die tijd en met een mandje met eieren.







                                                                                
En de grote stoel: om de afmeting te laten zien is Frans achter de stoel gaan staan. De stoel is een eerbewijs aan het vakmanschap van de meubelindustrie. De originele stoel was in 1958 vervaardigd, maar deze is in 2009 vernieuwd.

Dit is een prachtige vogel als een nu stille getuige van WOII en bevrijding.

Op het infobordje staat:
De arend en de leeuw bevrijden Oirschot...
In de geschiedenis van de bevrijding van Oirschot spelen twee figuren een centrale rol: de arend en de leeuw.

De arend staat symbool voor 101ste Airborne Divisie, 'Screaming Eagle'.  Op 17 september 1944 voert de Amerikaanse divisie in het kader van Operatie Market Garden de eerste luchtlandingen uit bij Son en Best. Hiermee luiden ze  het begin van de bevrijding van Zuidoost-Brabant in.

De leeuw is het symbool van de 15e Schotse divisie.  Eenheden trekken 24 oktober 1944 de straten van Oirschot binnen en stoten direct door naar Spoordonk.  Ook de Prinses Irene Brigade heeft de leeuw als symbool. Enkele patrouilles van dit Nederlandse onderdeel opereren in de omgeving en steken het Wilhelminakanaal over, waarmee ook zij een bijdrage leveren aan de bevrijding van het dorp.
Dank zij de landing van de arend kan de leeuw zich in Oirschot manifesteren.

De onvoltooide betonnen staander verwijst naar de wederopbouw en leven in vrijheid. Een vrijheid die nooit vanzelfsprekend is. Het park bij het herdenkingsmonument is aangelegd door leerlingen van het Kemperhorst College. Zij vertegenwoordigen de volgende generaties die het verhaal achter het monument kunnen doorvertellen en de herinneringen levend houden.

Het monument is in 2008 geplaatst en de beeldend kunstenaar is Jan Meynard van Ernst.












 

 

 

 

Op vrijdagochtend 11 maart 2011 vond een aardbeving plaats in Japan met een kracht van 5,0 tot 8,9 op de schaal van Richter. Door de beving is een tsunami ontstaan die golven van 10 meter hoog produceerde en een verwoestende werking had op alles wat het tegen kwam. Vele duizenden mensen zijn omgekomen en een groot probleem - wat uit kan draaien op een grote ramp - zijn de kernreactoren die beschadigd zijn en onvoldoende gekoeld kunnen worden. Als de staven oververhit raken kan er een meltdown (als de reactorkern door gebrek aan koeling zo heet wordt dat deze de grond in smelt)  plaats vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



een dode duif...


We hebben erg geboft met het weer. Half maart al in zonder jas in de tuin kunnen zitten is echt een cadeautje. En je ziet dat het lekkere weer veel mensen beïnvloedt om de tuin weer eens goed aan te pakken; er wordt geknipt, geschoffeld en geveegd.



Ons weekje in het Brabantse land is echt genieten van de rust, de tijd om te lezen en de gezellige en mooie omgeving.

Houdoe