Ontworpen door Els de Crook

Valencia en meer

 
Om 5 uur stond de taxi voor en die bracht ons naar Leiden waar we op de Krasbus stapte. De bus zat al behoorlijk vol en de route was nu totaal anders. We gingen in Zoetermeer nog 6 mensen ophalen en reden naar Deurne voor de koffie/thee. Door de vele kerstreizen was de accommodatie in Asten waarschijnlijk vol. Vervolgens naar Asten, want dat blijft het overstappunt.
Een grappige foto van de pk's op de dijk.

We hebben een topclass touringcar met panorama dak, ruimere zitplaatsen en USB aansluiting.
Om 9:15 uur vertrokken we met Jan als chauffeur via België, Luxemburg naar Màcon Frankrijk, waar we om 20:15 uur aankwamen.
Onderweg op een drink- en plasstop een foto gemaakt van een mooie warme lucht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tweede dag weer vroeg vertrokken, tenminste dat was de bedoeling. Maar eerst was een stel te laat en toen we onderweg waren werd er geroepen om terug te gaan omdat iemand haar jas had laten liggen.
We zijn door Frankrijk gereden en diverse stops natuurlijk, zowel om te drinken enz. als voor de chauffeur, die om de zoveel tijd verplicht is om de bus stil te zetten en te rusten. Soms jammer want dan verlies je extra tijd. Zoals vandaag op ongeveer een half uur van Barcelona moest hij stoppen omdat er weer een tijdsdruk kon ontstaan als we in Barcelona niet snel genoeg bij het hotel zouden kunnen komen.
Onderweg een paar foto's genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De dag gestart met de Belgische gids Lut. Zij vertelde allerlei feitjes en geschiedenis over de stad. Het Olympisch dorp met grote gebouwen en rijdend door de belangrijkste straten van Barcelona. Het panorama dak werkt dan goed om de hoge gebouwen tot boven te zien.
Een prachtig panorama op de heuvel Montjuïc. En een mooi beeld van mensen die de Sardana dansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens naar Parc Güell gereden en dat is en blijft een fascinerend park. Wij zijn al in april 2008 een weekje in Barcelona geweest en hebben de topics - waaronder dit park - bezocht, maar toch hadden we toen niet alles gezien zo bleek vandaag. Gaudi wilde dat in het park een zestigtal wooneenheden bouwen, maar er werd er niet een van verkocht. Hij is toen zelf in een huis op het park gaan wonen.

 

Antoni Gaudi had de ideeën  en voerde de bouw uit, maar de geldschieter was Eusebio Güell. Lijkt me een goede en slimme combinatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen het park, maar ook verschillende aparte huizen staan op naam van Gaudi. Na 2 bouwjaren door een andere bouwer nam Gaudi de leiding van de bouw van Sagrada Familia over en veranderde de bouwplannen totaal. Het bouwwerk is nog steeds niet af, maar het streven is dat het in 2026 af moet zijn, want dan is het de 100ste sterfdag van Gaudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot zover Gaudi en zijn bouwwerken. Toch moet er iets met deze man aan de hand zijn geweest, want zijn creaties zijn erg afwijkend van de norm van die tijd maar ook van deze tijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De middag vrij te besteden en dus zijn we samen met Marianne op een terras gaan lunchen.
Marianne hebben we leren kennen op onze reis naar Albanië en een aantal jaar later zijn we ook samen naar Cyprus geweest. Dus is dit onze derde reis samen.

 

Kerstavond met de groep in een restaurant ergens in de stad gaan eten. Toen de koffie kwam zijn Frans en ik weggegaan. Op de heenweg zag ik een prachtige fontein, maar had toen geen tijd om foto's te nemen. Dus lekker op ons gemak terug gewandeld en foto's genomen. Er was opvallend veel politie op straat.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook vandaag was Lut onze gids voor het bezoek aan Montserrat wat zo'n 50 km buiten Barcelona ligt. Al van ver zie je het klooster Montserrat midden van het bergmassief liggen. Er gaat een legende dat zegt dat deze berg zijn vorm dankt aan de engelen, die zouden de berg in stukken gezaagd hebben en dus wordt de berg ook wel de ' verzaagde berg' genoemd.
Het uitzicht vanaf de berg is prachtig en de zon speelde in op het water, de wolken en bergen.
Het is het nationale heiligdom van Catalonië.
Het klooster wordt al meer dan duizend jaar bewoond door benedictijnen. Het gebouw is vaak verwoest door allerlei oorlogen.
De kerk is rijkelijk voorzien van bling bling, maar prachtig. En ook hier is er een zwarte of bruine Madonna te zien. De Madonna werd in een grot in de berg gevonden en is al meer dan 130 jaar de beschermheilige van Catalonië.
Na het bezoek aan de kerk, zijn we lekker in de zon gaan zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot nog even over de Rambla gelopen; altijd gezellig met kraampjes en living statues.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag was er een wijnproeverij als optionele excursie, maar dat hebben we al verschillende keren gedaan en dus hadden we een heerlijke vrije dag voor onszelf ingepland. Marianne wilde de markten bezoeken en wij een paar kerken, dus gingen we na ons gezamenlijke ontbijt ieder ons weegs.
We hebben de kathedraal bezocht.  De bouw startte in 1298 en tegen de 15de eeuw waren de belangrijkste delen af [gotische kerk].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En de volgende was de Santa Maria del Mar. Toen Catalonië zich in de 14de eeuw ontwikkelde tot een dynamisch economische macht, werd deze kerk gebouwd en was toen het religieuze centrum van de wijk La Ribera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Daarna richting zee gelopen en even naar Columbus gezwaaid: ' Mirador de Colom'. Dit monument werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1888. De zuil bestaat uit steen, ijzer en brons en is 51 meter hoog. De architect is Gaieta Buigas.

 

 

 

 

 

Tussen deze bezichtigingen heb ik al lopend hier en daar wat foto's genomen.
En toen was het tijd voor een terrasje om heerlijk in de zon te lunchen.
We hebben onze vrije dag goed benut.

 

 


We verlaten Barcelona en gaan op weg naar Valencia, maar eerst nog een tussenstop in Tarragona. Dit is de hoofdstad van de Provincie Tarragona en ligt in de regio Catalonië. Tarragona ligt aan de Costa Dorada en op een hoogte van ongeveer 6 meter boven het Middellandse Zee niveau.
De Romeinen hebben hier gebouwd en er zijn nog best veel resten daarvan te zien. Bovendien zijn in latere periodes de stenen van de Romeinse bouwwerken hergebruikt om de kathedraal en andere gebouwen mee te bouwen; soort van recycling dus.
De kathedraal was in eerste instantie bedoeld als gotische stijl en is later verder in Romaanse stijl gebouwd. Maar hij is nooit afgebouwd en dat zie je aan de dakdelen en hij is torenloos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smalle straatjes en rechts de kerstboomstam die hier gebruikelijk is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tarragona is bekend om de menselijke piramides.

 

Na deze stop zijn we naar Valencia gereden.

Catalonië is een autonome regio met Barcelona als hoofdstad en gelegen in het noordoosten van Spanje aan de Middellandse Zee kust met een kustlijn van zo'n 580 kilometer. En bestaat uit de Costa's Brava,  del Maresme, del Garraf en Daurada. De regio grenst in het zuiden aan de Comunidad Valencia en in het westen aan Aragon en in het noorden aan Frankrijk en Andorra.
De inwoners worden Catalanen genoemd en het merendeel willen onafhankelijk worden van Spanje. Ze hebben nu wel een deelregering, maar ze willen meer. En dat laten ze zien door de gele vlag met rode strepen en soms ok nog een rode ster aan de balkons te hangen.

 

 

 


Vanmorgen onder leiding van Suzie gingen we eerst naar de Ciudad de las Artes y las Cientas oftewel de Stad van Kunst en Wetenschap. Prachtige futuristische gebouwen, die door de enorme waterpartijen erom heen geweldig zijn om te fotograferen. Het is soms moeilijk te zien waar de gebouwen ophouden en waar de reflectie ervan in het water begint. Het complex is ontworpen door Santiago Calatrava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Daarna in de bus en naar de oude stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Mercado Central is een kleurrijke overdekte markt. Verse groenten, fruit, vlees, vis, kaas enz. zijn hier te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Kathedraal van Valencia is uit verschillende stijlen opgetrokken; Romaans, Gotisch en Moors. De hoge klokkentoren heeft de naam El Miguelete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechtsonder in het zilverkleurige kastje ligt de linkerarm van St. Vincentius van Santander.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtige albast ramen die de hitte buiten houden en toch voldoende licht geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nieuwe dag en nieuwe route. Marianne had haar huiswerk gedaan en een route uitgestippeld. Om 10 uur een taxi genomen richting La Lonja. La Lonja was in vroegere dagen een soort van handelscentrum/zijdebeurs. Het is gebouwd tussen 1482 en 1533. Het gebouw is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Het gebouw is prachtig, maar de vloer is ook heel speciaal. Het lijken opgestapelde stenen (2-dimensionaal) en de ene keer is zwart boven en als je van plaats veranderd is de lichte kleur boven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iglesia del Sagrado Corazón Jesuitas bezocht en diverse plaza's, een aantal was makkelijk te vinden maar Plaza del Arbol was lastiger. We zijn diverse keren in de buurt geweest en rakelings langs de plaza gelopen, maar we hebben toch de hulp in moeten roepen van een Spanjaard. Vertaling van Plaza del Arbol is dan ook plein van de boom en er staat inderdaad 1 boom. Toen maar meteen een biertje op het terras bij de boom besteld en een tijdje later de lunch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knock-knock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

En rechts en linksonder Place de Arbol.

Links onder zie je de restauratie van de mooie oude gebouwen. Voorpui laten staan [het aanzicht] en dan wordt er verder gebouwd. Veel wijken worden op die manier weer hersteld in hun oude glorie.

En ter versiering worden er muurschilderingen op gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na alle  plaza's het gemeentehuis, het postkantoor, de arena en het station gezien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Postkantoor

 

 

 

 

 

 

Rechts de arena en onder het prachtige station

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oudejaarsdag naar Xativa.
Treintje volgeboekt en route afgezet voor wielercourse. De chauffeur had in eerste instantie kaartjes voor het treintje geboekt, maar door gemor en ruzie in de groep met de chauffeur, heeft hij het - zonder overleg met ons - gecanceld. Nu was er dus niets te doen. Wij zijn een stuk richting kasteel gaan lopen, maar dat was te hoog en dus gekozen voor een terras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het hotel had nu een prima diner gemaakt vor deze feestdag en de bar, die tot 3 uur open zou zijn, zou grote tv als vertier aan staan ...nou wij kozen ervoor om dit aan ons voorbij de laten gaan. Lekker op onze kamer naar mr. Bean gekeken.

Nieuwjaarsdag naar Girona en onderweg nog een stop in Tortosa. Dit zou een leuk plaatsje zijn en dat kan goed kloppen als het geen zondag en ook nog eens 1 januari was, want alles was gesloten tot aan de kathedraal toe. Wij hebben in een Turks eethuisje geluncht, maar er waren een aantal mensen die geen restaurant gevonden hadden en dus op het bekende houtje moesten bijten tot de volgende stop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tijdens de volgende stop stond een Marokkaanse vrachtwagenchauffeur een heerlijk maaltje van vis, uien, tomaten en kruiden te koken op butagas en in een kartonnen doos tegen de wind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aangekomen in Girona. De groep is heel apart. Ik heb nog nooit zo veel geruzie en irritaties aangehoord. Gelukkig zijn er ook 'gewone' mensen.

De laatste 2 dagen is het weer via een overnachting bij Dijon in de buurt, rijden naar Nederland. En de wereld werd met de kilometer witter.