Ontworpen door Els de Crook

 

Vielsalm


Omdat we geen vaste plannen hadden gemaakt hebben we op het laatste moment besloten om naar België te gaan. Via de VVV van Vielsalm hebben we 2 weken geboekt voor Le Vieux Château de Commanster, wat zo veel wilde zeggen als een soort  Herenboerderij.
Vanuit hier hebben we vele uitstapjes gemaakt en ook nog tijd over gehouden om  boeken te lezen.

Clervaux is een leuk stadje met zeer steile straten. We hadden onze auto in een soortgelijke straat gezet en er niet bij stil gestaan dat andere mensen geen rekening houden met jouw auto
Om even een beeld te schetsen ... de middelste auto was van ons. De ruimte tussen de voorste en achterste auto was elk 5 centimeter en dat is heel erg weinig als je beseft dat de straat dus behoorlijk steil was. Het duurde dan ook een tijd eer we - opgelucht - zonder blikschade verder konden rijden. Het was een goede les, want vanaf die tijd letten we heel goed op waar we onze auto parkeren.

Een mooi panorama van de omgeving

 

 


Heel klein steekt de abdij boven al het groen uit

  Clervaux gezien vanaf de kapel

 

 

 

 

 De Benediktijner abdij  van St. Maurice is op ongeveer 540 meter hoogte in 1910 gebouwd.
Links is de kapel te zien en rechts de toren. Het is gebouwd in Neo-romaanse stijl en opgetrokken uit de leisteen die in de omgeving voor handen was.
Helaas was er ook een winkeltje, want het assortiment vind ik altijd zo'n afknapper. En ook hier waren de Farizeeërs die allerlei artikelen verkochten van (semi) religieuze artikelen tot videobanden van Kuifje aan toe.

Lierneux is het resultaat van de fusie van drie gemeenten in 1977: Lierneux, Bra en Arbrefontaine. Door deze fusie werd het grondgebied van de oude ban van Lierneux gedeeltelijk in eren hersteld. Het strekt zich momenteel uit over ongeveer 9500 hectare.
In de Merovingische tijd was de Ban van Lierneus een koninklijk domein waarvan het bestaan waarschijnlijk terug gaat tot de Galloromeinse tijd.
Lierneux is ook bekend doordat eer een Psychiatrisch ziekenhuis gevestigd is. In 1884 kwamen vier `krankzinnigen' aan die van Geel waren overgebracht. De toenmalige burgemeester was hier sterk op tegen, want hij dacht dat  de waanzin in hoge mate besmettelijk was…
Op de foto is te zien dat er net gegeten was, want de pannen staan op het stoepje te wachten om opgehaald te worden. De watervallen van Coo. Het zijn behoorlijke watervallen en dat is te zien aan de grootte van de kinderen in verhouding met de waterval.
Rechts was ons gedeelte van

De overkant behoorde ook tot de boerderij.

De boer liet zijn koe uit.. of was het andersom???

 

 

 

 

Le Vieux Château de Commanster. Het 'Oud Kasteel van Commanster' is een beschermd monument en verrast meteen door zijn ongewoon karakter: er werd namelijk voorrang gegeven aan de 'zij gevel' in plaats van aan de puntgevel. De stal en de schuur staan bewust ver van het woonhuis. Dit woonhuis, ook 'Maison Baptiste' genoemd, is een voorbeeld van hoogstaande landelijke architectuur. Het werd door Henri-François Baptiste gebouwd. Hij leefde van en werd rijk door wat we heden ten dage 'import en export' zouden noemen.

 

 

 

In La-Roche-en-Ardenne zag ik deze VW-kever als reclamemiddel, alternatief gebruik en functioneel.
La Roche is vroeger het middelpunt geweest van een machtig graafschap. Het kasteel (Chateau Feodal) was zeer belangrijk. De ruïnes van het kasteel van la Roche rijzen trots op de rotsachtige uitloper van de Deisterberg. Op deze plaats bevond zich opeenvolgend een Neolitische nederzetting, een oppidum (verhoogde plaats, versterking), een Romeins fort, een jachthuis van Pepijn van Herstal en een middeleeuws kasteel. Thans zijn er slechts ruïnes over waar 's avonds het spook van Gravin Berthe ronddwaalt.

 

 

 

 

 

 

 

 


De Basiliek van Saint Hubert. Sint Hubertus is de schutsheilige van de jagers.

 

Verder zijn we in Spa geweest met de beroemde kuuroorden.


In Vielsalm de folklore van de heksensabbat en het bosbessenfeest mee gemaakt.Veel mensen zijn dan als heks verkleed en er is een heuze optocht en overdracht van de  stadssleutel.
Groots feest op een prachtig zonnige dag 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             Dag Vielsalm