West Anatolië
We hadden een rondreis geboekt in dit mooie land.
Van Amsterdam naar Antalya gevlogen en de dag erna begon de rondreis.
Als eerste stop was de antieke Romeinse stad: Hierapolis. In de oudheid was dit een thermaal kuuroord. Ja die Romeinen waren niet alleen slim, ze wisten ook wat lekker was.
Pamukkale is echt een bijzonderheid; een uniek natuurwonder met witte kalkterrassen en koolzuurhoudende warmwaterbronnen. Helaas wordt onder invloed van het toerisme een aanslag gepleegd op dit stukje natuurkunst, want er rijzen allerlei hotels uit de grond die water onttrekken aan dit gebied en natuurlijk de vervuiling van de uitlaatgassen enzovoort.
De antieke stad, Aphrodisias, is genoemd naar Afrodite de godin van de liefde en schoonheid. Naast de Afrodite tempel is en een Theater en Odeon te zien.
Ephese of Efeze. De naam is volgens de Efeziërs afkomstig van de mooie Amazonenkoningin Ephos. Daarom werd zij ook benoemd tot stichtster van de stad. De Amazonen waren een krijgshaftig volkje en dat bestond uit louter vrouwen. De emancipatiegolf hebben zij niet nodig gehad.
Waar de naam oorspronkelijk vandaan komt is niet precies bekend, maar gedacht dat hun oorsprong in noordoost Anatolië is te vinden. Waarschijnlijk lag de hoofdstad in de omgeving van de huidige stad Ordu. De Amazonen vochten met pijl en boog en lansen en schilden. Om in het pijl en boog schieten erg goed te worden, lieten ze zelfs een borst amputeren. Daarnaast waren het ervaren ruiters en de cavalerie vindt hier zijn oorsprong.
Ook aan de hand van het feit dat ze van hun onafhankelijkheid overtuigd waren kan men hen als de voorlopers van de huidige feministen beschouwen. Ze namen mannen niet serieus. De in hu ogen minderwaardige schepsels waren er alleen om diensten te verrichten. Ze gingen relaties aan met mannen uit de buurlanden en daarna werden ze vermoord.
Toen hen de macht van Zeus ter ore kwam, werden ze sceptisch, want er werd beweerd dat bij relaties de man de sterkere partner zou zijn. Om zich tegen een `mannen revolutie' te beschermen werd besloten om zich tegen de mannen te verzetten door hen te doden. Alle volwassen mannen werden gedood en hun geslachtsorganen geofferd aan de godin. Om een eventuele opstand te voorkomen werden ook de armen van de mannelijke jeugd gebroken.
Dit zijn allemaal geruchten die door de mannen sinds vele honderden jaren zijn door verteld.
De bibliotheek hierboven en rechts eenmooi vloertje
Een voorloper van een identificatiebewijs?
Efeze was een stad op zich en een kleine opsomming wat er allemaal gebouwd en te doen was:
Vedius gymnasium
Stadion
Maria kerk
Haven gymnasium
Thermen (warme baden)
Havenstraat
Verulanus sportplaats
Theater gymnasium
Theater
Marmerstraat
Celsus bibliotheek
Mazaeus-Mithredates poort
Handelsagora (agora = plein)
Serapis tempel
Heilinghuizen
Bordeel
Latrine
En nog veel meer
Kusadasi: handarbeid op straat en onder een prachtige zonsondergang
Prachtige kinderen in klederdracht
Bergama is het antieke Pergamon. Die dag zal ik niet snel vergeten. We zaten voorin de bus en bij de start wist ik nog niet dat de berg zo hoog en de weg zo smal zou zijn. Met een draaiende beweging gingen we de berg op en zat ik - ik zat aan het raampje - telkens voor mijn gevoel boven de afgrond. Om zijn bocht met de lange bus goed te maken moest de chauffeur namelijk erg naar links uitwijken. Mijn opluchting was erg groot dat we geen tegenliggers tegen kwamen en ook dat we uiteindelijk boven waren.
Pff, en toen kon ons bezoek beginnen aan het Asklepion en de Heilige Weg, de Akropolis met Hellenistisch Theater, Altaar, Tempels, Agora en Gymnasium.
links: een kijkje vanaf de berg... hoog!!!
En of het nog niet genoeg was… want op een bepaald moment slaat bij mij een zekere vorm van cultuurbarbarisme toe en heb ik genoeg van alle oude stukken steen en halve beelden. Bovendien weet je niet wat nu echt oud is en wat gerestaureerd en dus oud gemaakt…
Dus ook Troje stond op de nominatie op bezocht te worden. De lotgevallen van Troje zijn beschreven in de Ilias van Homerus. Dus voor de liefhebber: ga naar de bibliotheek en lees het wel en wel van het paard van Troje.
Een boottochtje is ook nooit weg; heerlijk in het zonnetje. Maar let op waar de rook naar toe gaat, want anders bederf je niet meer.
Ja en toen was de bus kapot. Gelukkig dichtbij een soort van werkplaats en na divers theetjes en de omgeving lopend te verkennen, konden we weer onze weg vervolgen.
Istanbul, een wereldstad. Even wat bezienswaardigheden:
De Aya Sophia (Heilige Sofia) is een oude basiliek die door Constantijn de Grote werd gesticht en door Justianus in de 6e eeuw herbouwd. Het is één van de grootste wonderen aller tijden op het gebied van de architectuur. De immense koepel is vanaf de grond gemeten 50 meter hoog. De mooie decoraties bevatten zeer geraffineerder Byzantijnse mozaïeken.
De Blauwe Moskee staat tegenover de Aya Sophia en heet ook wel moskee Sultan Ahmet I. Dank zij de magnifieke decoraties van blauwe Iznik tegels staat deze moskee bekend als de Blauwe Moskee. Het is de enige moskee ter wereld met zes minaretten.
De moskee van Süleymanilye de Schitterende wordt als de mooiste en weelderigste moskee van alle keizerlijke moskeeën in Istanbul beschouwd. Zij werd gebouwd tussen 1550 en 1557 door de beroemde architect Sinan.
links moest je een vinger in stoppen en als het lukte dan mocht je en wens doen.
rechts: ah, wat een schattig katje... ik bedoel dat zwartje beestje op mijn schoot natuurlijk.
Het Topkapi Paleis (museum) ziet uit over de Bosperus en de Gouden Hoorn. Het was de residentie van de Ottomaanse Sultans vanaf de 15e tot de 19e eeuw. Naast de imposante ingangspoort staat de elegante fontein van Sultan Ahmet III.
De Grand Bazar met 4000 winkeltjes.
Een tas is niet nodig op deze manier. Een boottochtje en dan vaar je in het Aziatische en Europrese deel.
In deze boom werden papiertje gebonden en waarschijnlijk stonden er allereli wensen op die papiertjes... en nu maar hopen dat ze uit komen....
Elveda