Ontworpen door Els de Crook

 

Winterswijk

 

Een prachtig luxe landhuis gehuurd met sauna en 3 slaapkamers en in elke kamer een tv en stereo-installatie.

We hebben een aantal dagtochtjes gemaakt en veel gelezen. Een leuk plaatsje is Bredevoort. Dit is een vestingstadje in de gemeente Aalten in de Gelderse Achterhoek. Het  wordt ook wel de Boekenstad genoemd en als je er loopt dan weet je ook waarom. Overal zijn boekwinkeltjes en antiquariaten.

De naam Bredevoort is afgeleid van het woord voorde dat oorspronkelijk "doorgang" of "doorwaadbare plaats" betekende. In dit geval gaat het om een brede doorgang, een zandrug door het moerasgebied. Aan het eind van de zandrug werd een kasteel gebouwd dat later met een voorburg werd uitgebreid en uiteindelijk zich ontwikkelde tot een versterkte vestingstad.

De omgeving is werkelijk prachtig en zeker als het weer zich van zijn beste kant laat zien. Voor fietsers is het een walhalla, want er zijn veel fietspaden en de bewegwijzering is prima. Landelijk met hier en dar een schattig dorpje. De bevolking lijkt nog niet te hoeven onthaasten; alles wordt rustig afgewerkt. Als je in de winkel bij de kassa staat dan gaat het gesprek tussen caissière en klant gewoon verder ook nadat de boodschappen ingepakt en afgerekend zijn. Dat is toch even wennen voor mij. In het Westen is het toch allemaal sneller.

Omdat ik verder niet veel meer weet van die vakantie zal ik wat boekentips geven:

Australië op blote voeten -> geschreven door Marlo Morgan

Marlo Morgan krijgt een unieke kans een buitengewone reis te maken, waarmee een levenslange wens in vervulling gaat. Ze gaat in op wat een onschuldige uitnodiging voor een feestlunch lijkt te zijn, maar wat uitmondt in een trektocht van drie maanden op blote voeten door het meest ontoegankelijke deel van Australië.

Met een groep van zo"n zestig Aboriginals gaat Marlo op walkabout, een trektocht zonder een van tevoren vastgesteld doel en zonder tijdslimiet. Al haar aardse bezittingen moet ze afgeven. Als bescherming tegen de brandende zon krijgt ze niet meer dan een simpele lap om zich heen. Het eten bestaat voornamelijk uit larven, rupsen en andere insecten. Ondanks haar onervarenheid wordt ze na een paar weken aangewezen als leidster van de groep. Prompt moet de groep, die zonder bagage reist, het dagenlang zonder voedsel of water stellen…

De Aboriginals beschouwen zichzelf als oermensen en zien westerlingen als afwijkingen, "mutanten". Marlo ontdekt tijdens de tocht dat deze benaming heel toepasselijk is. Ook begint ze te begrijpen waarom de Aboriginals bewust niet in de westerse samenleving willen integreren. Ze krijgt van deze fascinerende en zwijgzame mensen een ontroerende en inspirerende boodschap mee. Voor alle "mutanten"…

 

 

De wereld van Sofie -> door Jostein Gaarder

Een verrassend en zeker voor meer dan de helft erg boeiend boek. Het handelt over de geschiedenis van de filosofie en is een spannend verhaal, een detective en een filosofie-geschiedenis in één: een intrigerende roman die iedereen zal aanspreken die iets over zichzelf en de wereld om zich heen wil leren.

 

 

 

Midzomermoord -> Henning Mankell

Dit is een van de vele titels van boeken die Mankell schreef en waarin Kurt Wallander de hoofdrol speelt als inspecteur. Dit keer moet hij op zoek naar drie jonge mensen die na Midzomernacht spoorloos zijn verdwenen. Er komt weliswaar een levensteken uit Hamburg, maar daar is iets mee. Als hij de kwestie wil bespreken, blijkt collega Svedberg onvindbaar. Ongerust gaat Wallander midden in de nacht naar diens flat, waar hij Svedberg vermoord aantreft. Er is een verband met de drie verdwenen jongeren. Svedberg heeft op eigen houtje al gesprekken gevoerd met de ouders. En hij was in het bezit van een foto van de jongeren verkleed voor Midzomernacht.

 

Hersenschimmen -> Bernleff

De hoofdpersoon is PersonNameProductIDMaarten KleinMaarten Klein, is 72 jaar oud en bijna 50 jaar getrouwd met Vera. Hij was geboren in Zeeland en was als kind erg stil. Tijdens zijn studie leert hij Vera kennen en drie maanden later zijn ze al getrouwd. Hij is haar erg trouw behalve één keer in Parijs. Hij was secretaris bij het IMCO dat een organisatie is die zich bezig houd met het opstellen van quota voor de visserij. Hij woont al lang in Gloucester, een plaatsje in de buurt van Boston in de VS. Hij heeft twee al volwassen kinderen maar hij ziet ze niet meer. Hij lijd na zijn pensioen een rustig leven waar in de hond uitlaten, lezen en piano spelen een belangrijke bezigheid is. Omdat hij niet meer goed weet tijdens zijn dementie in welke tijd hij zit raakt hij in een isolement, dit kan hij niet goed verdragen maar kan het niet stoppen.

 

 

Mevrouw was stil vandaag -> Lydia Rood

De drie hoofdpersonen van deze novellen, Nienke, Magda en Berend, zijn heel verschillend, maar alle drie zijn ze de weg kwijt in hun hoofd en alle drie proberen ze wanhopig de regie over hun leven weer in handen te krijgen.

Nienke is een jonge vrouw die lijdt aan het borderline-syndroom; ze snakt ernaar haar eigen beslissingen te kunnen nemen, zoals over haar ongeboren kind.

De oudere Magda ziet de wereld om haar veranderen. Ze wordt betutteld in plaats van gehoorzaamd, voorwerpen en zelfs kamers gedragen zich eigenzinnig en gebeurtenissen worden onvoorspelbaar.

Berend is bijna een man. Hij wil ondanks zijn verstandelijke handicap graag net zo worden als zijn broer Arend, die alles kan. Berend houdt van de kleur rood, van ijs en van Ajax, maar ook van Denise. Het is een schok als hij merkt dat niet alles kan wat hij wil. De gedachtewereld van deze drie mensen is van binnenuit beschreven, zodat hun verwarring zich aan de lezer meedeelt.