Ontworpen door Els de Crook

 

Turkije

 

Hoe meer herfstachtig het weer wordt des te meer behoefte krijgen wij aan de zon. En net voor het winter wordt is het heerlijk om toch die vitamine D in je huid op te zuigen en de winter met een licht getint velletje door te komen.

De Turkse Rivièra  (Alanya) was nu ons reisdoel en wederom veel gelezen, terrasjes bezocht en genoten van de rust en zon.

fDe Turkse Rivièra is de benaming voor een deel van de zuidkust van Turkije aan de Middellandse Zee.  Meestal wordt de kuststrook vanaf Marmaris Antalya voorbij Alanya met deze benaming aangeduid. De term is vooral in de toeristische sector in gebruik, maar ik moet toegeven: het klinkt aantrekkelijk.

Wij kwamen aan op het vliegveld van Antalya en daar werden door de reisorganisaties de toeristen uit verschillende landen verzameld om hen met naar de geboekte hotels en appartementen te brengen. Ons doel was Alanya en omdat we al laat op de avond aankwamen hoopten we dat we geen tussenstop zouden maken. Maar Turken hebben altijd wel een broer, een neef of een vriend die wat wil verdienen en de buschauffeur ook, want ook zij verdienen eraan als ze mensen zo ver krijgen dat ze het een en ander kopen. En zodoende kwamen we in de nacht aan in ons appartement.

Het gebied heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en zachte winters. De zon schijnt er circa 300 dagen per jaar en de temperatuur varieert van een paar graden in januari tot ca 40 graden in juli. Overdag was het een graad of 18 en als je beschut zat, dan steeg het wel boven de 20 graden uit. Maar zodra de zon onder begon te gaan, kreeg je behoefte aan een vestje.

Het landschap van de Turkse Rivièra  tussen Antalya en Alanya is vlak en ligt tussen de Middellandse Zee en het Taurisgebergte.

Zo nu en dan gingen we met een dolmoes erop uit. Een dolmoes is een busje dat regelmatig de vaste routes rijdt en waar je voor weinig geld mee kan rijden.

Zo nu en dan gingen we met een dolmoes erop uit. Een dolmoes is een busje dat regelmatig de vaste routes rijdt en waar je voor weinig geld mee kan rijden.

Vanuit ons appartement keken we op zee en de avonden kleuren er prachtig. 

 

  
                                                   Elveda